Trupe loiale președintelui sirian Bashar al-Assad au reușit să spargă asediul de la aeroportul militar din Kuweires, în apropiere de orașul Alep (nord), împărțit între mai multe părți aflate în conflict, a anunțat marți televiziunea siriană de stat
Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a confirmat că forțele guvernamentale au pus capăt asediului bazei, situate la aproximativ 30 de kilometri est de Alep.
Baza de la Kuweires era asediată din decembrie 2012, mai întâi de către forțe rebele, apoi de către jihadiști din cadrul SI, care dețin prezent controlul asupra părții de est a provinciei Alep.
Statul Islamic a încercat în mai multe rânduri, începând din mai, să preia controlul asupra bazei.
Execuții în masă ale unor militari sirieni, după ce gruparea extremistă a reușit să preia controlul asupra unor baze militare izolate din estul Siriei, au provocat furie în zona de coastă aflată sub controlul Guvernlui, bastionul minorității alawite din care face parte al-Assad.
Forțe loiale regimului, susținute de avioane de război ruse, au lansat luna trecută o ofensivă importantă pentru recucerirea bazei.
Potrivit agenției oficiale Sana, 16 persoane au fost ucise în regiunea de coastă, iar alte 51 au fost rănite, după ce două rachete lansate de către rebeli au lovit orașul portuar Latakia.
Observatorul a anunțat un bilanț de cel puțin 23 de morți.
– Parlamentul danez aprobă trimiterea de sisteme radar în Irak și Siria
Pe de altă parte, Parlamentul danez a aprobat trimiterea unor sisteme radar mobile în vederea monitorizării spațiilor siriene ale Irakului și Siriei în zonele în care o coaliție internațională condusă de către Statele Unite luptă împotriva Statului Islamic.
Aceste sisteme radar, destinate unei forțe de 30 de oameni, înlocuiesc cele șapte avioane de vânătoare de tip F-16 pe care Danemarca le-a retras luna trecută, la finalul misiunii de un an de zile.
Conflictul sirian, care a început cu demonstrații pașnice în 2011, s-a transformat într-un război civil complex, soldat cu 250.000 de morți și peste 11 milioane de refugiați, potrivit ONU.